Vi flytter

Fra januar 2018 finner du oss i Kaptein Oppegaardsvei 6 på Nordstrand
Vår telefon er fortsatt 9004 5310 og mailen er post@mimba.no

Skrevet i Mimba | Kommentarer er skrudd av for Vi flytter

Pusten som forsvant

Pusten som forsvant

Jeg var i et 80 årslag i helgen. Jeg ble sittende å prate med 4 kloke damer rundt den alderen. De var veldig nysgjerrige på hva jeg drev med. Jeg forklarte at jeg jobber med gravide for å gi dem et godt svangerskap og kanskje aller viktigst for at de skal få en god fødsel. «Lærer du dem å puste?» spurte en av dem. Ja, det gjør jeg. «Så bra! Jeg lærte meg det da jeg gikk gravid og min fødsel gikk superbra!» Det gjorde jeg også sa en av de andre. Og jeg. Og jeg. Alle disse vakre damene hadde hatt fine fødsler uten noen form for smertelindring bare fordi de hadde lært seg en pusteteknikk! De hadde alle gått på kurs en dag i uken over en 2 måneders periode og fått «hjemmelekse» å øve på pustingen hver dag. «Vi måtte selvfølgelig ligge på ryggen å føde for det var jo slik man gjorde det den gangen» (+/-50 år siden). «Nå som man kan bevege seg fritt rundt, må det være helt topp å føde» sa en av dem. «Jeg hadde så god hjelp av pusteteknikken at jeg helst bare ville være alene. Den velmenende jordmoren synes jeg bare ble masete» sa en annen.
Dette møtet fikk meg til å tenke. Hvor ble det av pusten? Disse damene lærte seg pusteteknikk og de øvde og øvde til den satt i «ryggmargen». De gikk på kurs og var godt forberedt på fødselen.
På et tidspunkt forsvant denne «teknikken» og fødselsforberedelsen ble «å lese i bøker og tenke at dette er noe naturlig som kroppen er laget for så det går nok bra» og for øvrig tenke minst mulig på den forestående begivenheten.
Når jeg snakker med kvinner av min generasjon (+/- 50), vi som er barn av disse vakre 80-åringene, blir de nesten provosert når jeg snakker om at en fødsel kan være en fantastisk opplevelse. De har født 2-3 barn hver seg og alle fødslene var like «jævelige». Så kom ikke her å si at en fødsel kan være noe fint! Det er bare å få det overstått med tang, vakuum og keisersnitt!
Hvordan har det seg at damer født av en generasjon som forberedte seg til fødselen og hadde gode fødsler, bare har hatt det helt «jævelig»? Er det så enkelt som at det mødrene våre har gjort er «gammeldags» og utdatert så det skal vi vært fall ikke?
I og med at jeg nå jobber med det jeg gjør, er det med glede jeg registrerer at stadig flere vordende mødre velger å ha en aktiv holdning til sitt svangerskap og sin forestående fødsel.
Jeg ynder å si til gravide jeg snakker med som har «det ordner seg» holdningen: Hvis du får beskjed om at du skal løpe maraton om 9 måneder, vil du da legge deg på sofaen og tenke at «det ordner seg»?
Jeg har sett det mange ganger nå: Øvelse gjør mester. Jeg har sett «teorien» i praksis. Vært med på fødsler hvor mor har gått jevnlig til «konsultasjon» og gjort «hjemmeleksen» sin. De har ro og trygghet og puster seg gjennom riene som en «drøm». De er strålende fornøyd med fødselen sin og «bonusen» er at det ikke bare er mor som har hatt en bra fødsel, men barnet også! Topp skår på Apgar-målingene.
Så, dere jenter som er i «føde-modus»; gjør som bestemødrene deres: Lær og øv! Dere kan lese dere «skjevøyd» i bøker og på nettet, men når riene setter inn glemmer du fort det du har lest. Da er det det du har øvet på, gang, på gang, på gang og som sitter i kroppen som gjelder, og som vil hjelpe deg.
Ikke gå gjennom svangerskapet med tanker som «Det ordner seg. Ut kommer’n uansett».
Bruk svangerskapet til å øve. Gå til en som kan gi deg praktisk veiledning.
Gjør en forskjell for deg selv og barnet ditt!

Skrevet i Mimba | Kommentarer er skrudd av for Pusten som forsvant

Fødselsfasen «Hvil og vær glad»

En fødsel består tradisjonelt av 3 faser;  Åpningsfasen, Utdrivningsfasen og Etterbyrdsfasen

Veldig mange fødende opplever også  «ingenting-skjer-fasen».
Når den inntrer blir den lett tolket som et dårlig tegn, som noe som må «behandles».
Det er en myte.

Faktum er at kvinner kan ha full åpning og barnet være klar til å komme … for så å få en periode uten rier. La oss kalle det «Hvil og vær glad » fasen. Det er naturens måte å gi deg en pause etter alt arbeidet og for å gjøre kroppen klar for den siste «hurra» fasen.

Disse rie-pausene kan også oppstå i åpningsfasen. Kroppene våre er ikke dumme – hvis du blir stresset/engstelig eller veldig utmattet, vil kroppen forstå at du ikke har energi til å fortsette fødselen og dermed stanse rieaktiviteten. Når du har hvilt litt, fått roet deg og igjen føler deg trygg, vil rieaktiviteten vende tilbake.

Her er det ofte at fødselspersonell (jordmor/fødselslege) vil gi deg riestimulerende (pitocin) drypp.
Så sant barnet ditt har det bra (god fosterlyd) er dette ikke å anbefale. Ta i mot pausen med glede og benytt anledningen til å hvile, spise og bevege deg rundt med myke bevegelser. Har du tilgang til et badekar, så ta deg et varmt, avslappende bad. Når du har fått hvile og /eller igjen føler deg trygg, vil rieaktiviteten ta seg opp igjen. Studier har også vist at stimulering av brystvortene kan være vel så effektivt som pitocin. Tatt i betraktning at pitocin er kunstig fremstilt for å ligne det kroppen produserer ved stimulering av brystvortene (oxytocin), er det ganske logisk.
Slike pauser kan også «dukke opp» tidlig. Du føler at fødselen er igang, men så blir riene borte igjen. Noen kan ha det slik både i timer og dager før fødselen setter i gang på «ordentlig». Disse veene er ofte kaldt for «falske veer» for de de tilsynelatende ikke er til noen hjelp, men ikke fortvil, de gjør nytten sin. Kroppen forbereder seg på det som skal komme og gir deg tid til å hvile.

Så, hvis riene stopper – ikke mas deg opp. Slapp av! Ta deg en liten lur, spis og drikk og ikke minst: Stol på at kroppen din vet hva den driver med :o)

Skrevet i Mimba | Kommentarer er skrudd av for Fødselsfasen «Hvil og vær glad»

Fødselsforberedelser

Når du er gravid, har du sannsynligvis mange forskjellige ting på hjertet. Helsen til barnet ditt, din egen helse, fødselssmertene, er sikkert alle høyt på listen over tanker som «kverner». At fødselen skal gå så raskt som mulig er også noe du bør tenke på. Å redusere smerte er et åpenbart «must», men du ønsker ikke å holde på i evigheter heller. Samtidig vil jeg poengtere at en langvarig fødsel ikke trenger å være negativ så lenge den er trygg og positiv.

Det er viktig at du ikke gir for stor plass til de negative tankene. Stress er ikke bra for noen fødsler og du kan trygt være lenge i fødsel uten noen helserisiko i det hele tatt. Men mye kan du gjøre for å forkorte fødselsforløpet på en naturlig måte og det er kanskje enklere enn du tror. Noen svært effektive, og overraskende enkle trinn, kan gjøre en stor forskjell.

Det første trinnet er forberedelse og planlegging. En av de viktigste aspektene for å få til en god fødsel er å sørge for at du har et trygt, avslappet og stress fritt miljø rundt deg. Velg det stedet som kjennes riktig for deg – enten det er en ABC-avdeling, en tradisjonell sykehus avdeling, eller kanskje ditt eget hjem. Å vite at partneren din har kunnskap om ulike måter å redusere smerte på gjennom riene, hjelper også. Derfor anbefaler vi på det sterkeste å ta et Fødselsforberedende kurs for par. Å ha en medisinsk faglig person (jordmor) og/eller en Doula, som du liker og har tillit til, er også veldig viktig. Når du har dette på plass, vil du føle deg mer avslappet, trygg og rolig. Dette er helt essensielt for å få en god og rask fødsel.

Å leve sunt under svangerskapet er også viktig. Studier har funnet at kvinner som spiser riktig, trener, og er i god fysisk form har mye raskere og mindre smertefull fødsel enn kvinner som er ute av form. Ha kosthold og mosjon i hodet under svangerskapet. Det vil lønne seg stort når du går i gang med fødselen. Det vil selvfølgelig hjelpe din og babyens helse også.

Når du er i fødsel, er det også viktig å unngå epidural hvis du ønsker en rask fødsel. Epidural kan bidra til å lindre (til dels fjerne) smerte, men det kan også svekke riene og til og med gjøre at de stopper helt opp. Med andre ord kan epidural forlenge fødselen enormt. Å lære om metoder for naturlig smertelindring er et mye bedre alternativ, og det vil hjelpe deg til å føde barnet ditt på en god og raskt måte.

Her har du noen punkter som vil hjelpe deg til en god fødsel på en naturlig måte.

• Vær oppreist og beveg deg rundt. At du skal føde betyr ikke at du er lenket til sengen. Å være oppreist og å gå rundt kan bidra til å styrke sammentrekningene (riene), samtidig som tyngdekraften hjelper barnet med hans/hennes «reise» nedover i bekkenet. Stående og gående så lenge som mulig er en god idé, og det kan fremskynde fødselen på en fantastisk måte. Men kjenn etter! Blir du sliten, så ta små hvilepauser. Legg deg ned i en behagelig stilling hvor du finner hvile.

• Prøv andre stillinger også. Selv om du ikke er oppe og går, er det et faktum at ryggleie til en viss grad kan reduserer hastigheten på fødselsforløpet. Prøv knelende, stå på huk, eller stå på alle fire. Det kan redusere smerte og få fart på riene.

• Et varmt bad eller dusj kan forkorte fødselsforløpet og lindre smertene, men bare hvis du gjør det i riktig tid. Tidlig i fødselen, før riene kommer skikkelig i gang, skal du ikke gjøre det. Varmen fra vannet kan gi musklene signal om å slappe av og det er egentlig ikke en god ting hvis du akkurat har begynt med veer. Så vent til fødselen er skikkelig i gang. Da er badekar eller dusj helt fantastisk. Har du muligheten, vil vi på det varmeste anbefale å føde i badekar da det har en fantastisk lindrende effekt på smertene og du har bevegelses frihet på en helt annen måte enn i en seng.

• Noen studier har funnet at akupressur også kan hjelpe. Ikke bare kan det redusere smerte, men visse punkter kan også få i gang fødselen og få fart på riene. Selvfølgelig må du sørge for at de riktige trykkpunkter brukes. Feil punkter kan faktisk bremse opp! Har du en Doula med deg vil hun kunne hjelpe deg med dette, men din partner vil også kunne det dersom han har vært med på et Fødselsforberedende kurs.

• Senk belysningen og ha en rolig stund med partneren din. Kosing, kyssing, og brystmassasje kan alle bidra til å stimulere oxytocinet i kroppen, som igjen vil bidra til å utløse sterkere sammentrekninger.
I tillegg kan det hjelpe deg til å slappe av (Dette er veldig individuelt. Noen vil ha minst mulig berøring. Her er alt like normalt).

Dette er bare noen av måtene å forkorte fødselsforløpet på. Det er nok av andre ting du kan gjøre i tillegg, og det er viktig at du bruker tid på å lære deg hvordan du kan forkorte fødselen og å redusere smertene på en naturlig måte. God forberedelse gir trygghet og følelse av mestring og det vil garantert gi deg en bedre fødselsopplevelse samtidig som du vil gi barnet ditt den beste ankomst til vår verden.

Kom å få en GRATIS informasjonstime og finn ut hva vi sammen kan gjøre for at du skal få din optimale fødselserfaring.

Mimba

Skrevet i Mimba | Kommentarer er skrudd av for Fødselsforberedelser

En mors fødselshistorie

Mandag 01.07.2013

På vent

FødselshistorieMøtte opp på obsposten kl. 9.30. Ble lagt til ctg registrering. Alt så fint ut. Måtte vente på legen for å få sjekk. Ventet en god stund og ble fryktelig utålmodig. Etter en stund kom legen. Han kjente og fant ut at det var forbi ballongstadiet og det skulle settes piller. Det var fult texas så fikk beskjed om å komme tilbake kl. 12 for å få seng og rom. Jeg var veldig lettet fordi jeg faktisk fikk et rom og ikke ble sendt hjem igjen.

 

Gikk en tur, spiste litt lunsj og dro tilbake kl. 12. Fikk da seng, men jm som jeg hadde måtte løpe på keisersnitt så ble en annen som kom til meg i starten. Hun undersøkte meg, røsket noe helt forferdelig og fikk ctg registrering. Så ble pillen satt og jeg måtte ligge en time med den. Det skjedde ikke noe særlig etter den pillen. Neste pille ble satt kl. 17. Da jeg ble undersøkt i forkant av den hadde jeg fått 2 cm åpning og litt mindre kant. På ctg målingen etter pillen fikk jeg litt rier. Jeg trodde kanskje det ville holde med den pillen men jeg var mer skeptisk, jeg har jo ingen tro på disse pillene overhodet så det var jo i grunn litt dårlig utgangspunkt. Vi ble sendt på gå tur. Så vi gikk og gikk til neste registrering. Det var ingen fremgang til pille nr. 3. Da var jeg i grunn litt lei. Og i alle fall når jeg hørte at utsiktene var 8 piller. Vi gikk også etter denne pillen men jeg ble litt sliten og ville tilbake. Da fikk jeg en annen på rommet til meg, var 2 manns rom så Jan Arild måtte dra hjem. Fikk ikke sove noe særlig. Når kl. var 1 ruslet jeg rundt på gangen. Snakket med en nattevakt på dagligstua og syns disse små som lå i kassene så veeeeldig små ut. Fikk 2 panodil. La meg i senga og kjente små dult fra magen min. Les videre

Skrevet i Mimba | Kommentarer er skrudd av for En mors fødselshistorie

Klar for barn

Mimba-kurs gjør deg klar for et nytt liv med barn.

Så langt har du bare hatt deg selv å tenke på.mimba_mamma Nå vokser magen din og et nytt liv spirer og gror. Men det er ikke bare dette (barnets) livet som blir nytt. Ditt liv, og din partners, vil også endre seg. MIMBA kurset har som visjon å gjøre deg/dere mest mulig klar for alt det nye som venter med alt hva det innebærer av gleder og utfordringer.

Skrevet i Mimba | Kommentarer er skrudd av for Klar for barn