Fødselsfasen «Hvil og vær glad»

En fødsel består tradisjonelt av 3 faser;  Åpningsfasen, Utdrivningsfasen og Etterbyrdsfasen

Veldig mange fødende opplever også  «ingenting-skjer-fasen».
Når den inntrer blir den lett tolket som et dårlig tegn, som noe som må «behandles».
Det er en myte.

Faktum er at kvinner kan ha full åpning og barnet være klar til å komme … for så å få en periode uten rier. La oss kalle det «Hvil og vær glad » fasen. Det er naturens måte å gi deg en pause etter alt arbeidet og for å gjøre kroppen klar for den siste «hurra» fasen.

Disse rie-pausene kan også oppstå i åpningsfasen. Kroppene våre er ikke dumme – hvis du blir stresset/engstelig eller veldig utmattet, vil kroppen forstå at du ikke har energi til å fortsette fødselen og dermed stanse rieaktiviteten. Når du har hvilt litt, fått roet deg og igjen føler deg trygg, vil rieaktiviteten vende tilbake.

Her er det ofte at fødselspersonell (jordmor/fødselslege) vil gi deg riestimulerende (pitocin) drypp.
Så sant barnet ditt har det bra (god fosterlyd) er dette ikke å anbefale. Ta i mot pausen med glede og benytt anledningen til å hvile, spise og bevege deg rundt med myke bevegelser. Har du tilgang til et badekar, så ta deg et varmt, avslappende bad. Når du har fått hvile og /eller igjen føler deg trygg, vil rieaktiviteten ta seg opp igjen. Studier har også vist at stimulering av brystvortene kan være vel så effektivt som pitocin. Tatt i betraktning at pitocin er kunstig fremstilt for å ligne det kroppen produserer ved stimulering av brystvortene (oxytocin), er det ganske logisk.
Slike pauser kan også «dukke opp» tidlig. Du føler at fødselen er igang, men så blir riene borte igjen. Noen kan ha det slik både i timer og dager før fødselen setter i gang på «ordentlig». Disse veene er ofte kaldt for «falske veer» for de de tilsynelatende ikke er til noen hjelp, men ikke fortvil, de gjør nytten sin. Kroppen forbereder seg på det som skal komme og gir deg tid til å hvile.

Så, hvis riene stopper – ikke mas deg opp. Slapp av! Ta deg en liten lur, spis og drikk og ikke minst: Stol på at kroppen din vet hva den driver med :o)

Dette innlegget ble publisert i Mimba. Bokmerk permalenken.