Fødselsforberedelser

Når du er gravid, har du sannsynligvis mange forskjellige ting på hjertet. Helsen til barnet ditt, din egen helse, fødselssmertene, er sikkert alle høyt på listen over tanker som «kverner». At fødselen skal gå så raskt som mulig er også noe du bør tenke på. Å redusere smerte er et åpenbart «must», men du ønsker ikke å holde på i evigheter heller. Samtidig vil jeg poengtere at en langvarig fødsel ikke trenger å være negativ så lenge den er trygg og positiv.

Det er viktig at du ikke gir for stor plass til de negative tankene. Stress er ikke bra for noen fødsler og du kan trygt være lenge i fødsel uten noen helserisiko i det hele tatt. Men mye kan du gjøre for å forkorte fødselsforløpet på en naturlig måte og det er kanskje enklere enn du tror. Noen svært effektive, og overraskende enkle trinn, kan gjøre en stor forskjell.

Det første trinnet er forberedelse og planlegging. En av de viktigste aspektene for å få til en god fødsel er å sørge for at du har et trygt, avslappet og stress fritt miljø rundt deg. Velg det stedet som kjennes riktig for deg – enten det er en ABC-avdeling, en tradisjonell sykehus avdeling, eller kanskje ditt eget hjem. Å vite at partneren din har kunnskap om ulike måter å redusere smerte på gjennom riene, hjelper også. Derfor anbefaler vi på det sterkeste å ta et Fødselsforberedende kurs for par. Å ha en medisinsk faglig person (jordmor) og/eller en Doula, som du liker og har tillit til, er også veldig viktig. Når du har dette på plass, vil du føle deg mer avslappet, trygg og rolig. Dette er helt essensielt for å få en god og rask fødsel.

Å leve sunt under svangerskapet er også viktig. Studier har funnet at kvinner som spiser riktig, trener, og er i god fysisk form har mye raskere og mindre smertefull fødsel enn kvinner som er ute av form. Ha kosthold og mosjon i hodet under svangerskapet. Det vil lønne seg stort når du går i gang med fødselen. Det vil selvfølgelig hjelpe din og babyens helse også.

Når du er i fødsel, er det også viktig å unngå epidural hvis du ønsker en rask fødsel. Epidural kan bidra til å lindre (til dels fjerne) smerte, men det kan også svekke riene og til og med gjøre at de stopper helt opp. Med andre ord kan epidural forlenge fødselen enormt. Å lære om metoder for naturlig smertelindring er et mye bedre alternativ, og det vil hjelpe deg til å føde barnet ditt på en god og raskt måte.

Her har du noen punkter som vil hjelpe deg til en god fødsel på en naturlig måte.

• Vær oppreist og beveg deg rundt. At du skal føde betyr ikke at du er lenket til sengen. Å være oppreist og å gå rundt kan bidra til å styrke sammentrekningene (riene), samtidig som tyngdekraften hjelper barnet med hans/hennes «reise» nedover i bekkenet. Stående og gående så lenge som mulig er en god idé, og det kan fremskynde fødselen på en fantastisk måte. Men kjenn etter! Blir du sliten, så ta små hvilepauser. Legg deg ned i en behagelig stilling hvor du finner hvile.

• Prøv andre stillinger også. Selv om du ikke er oppe og går, er det et faktum at ryggleie til en viss grad kan reduserer hastigheten på fødselsforløpet. Prøv knelende, stå på huk, eller stå på alle fire. Det kan redusere smerte og få fart på riene.

• Et varmt bad eller dusj kan forkorte fødselsforløpet og lindre smertene, men bare hvis du gjør det i riktig tid. Tidlig i fødselen, før riene kommer skikkelig i gang, skal du ikke gjøre det. Varmen fra vannet kan gi musklene signal om å slappe av og det er egentlig ikke en god ting hvis du akkurat har begynt med veer. Så vent til fødselen er skikkelig i gang. Da er badekar eller dusj helt fantastisk. Har du muligheten, vil vi på det varmeste anbefale å føde i badekar da det har en fantastisk lindrende effekt på smertene og du har bevegelses frihet på en helt annen måte enn i en seng.

• Noen studier har funnet at akupressur også kan hjelpe. Ikke bare kan det redusere smerte, men visse punkter kan også få i gang fødselen og få fart på riene. Selvfølgelig må du sørge for at de riktige trykkpunkter brukes. Feil punkter kan faktisk bremse opp! Har du en Doula med deg vil hun kunne hjelpe deg med dette, men din partner vil også kunne det dersom han har vært med på et Fødselsforberedende kurs.

• Senk belysningen og ha en rolig stund med partneren din. Kosing, kyssing, og brystmassasje kan alle bidra til å stimulere oxytocinet i kroppen, som igjen vil bidra til å utløse sterkere sammentrekninger.
I tillegg kan det hjelpe deg til å slappe av (Dette er veldig individuelt. Noen vil ha minst mulig berøring. Her er alt like normalt).

Dette er bare noen av måtene å forkorte fødselsforløpet på. Det er nok av andre ting du kan gjøre i tillegg, og det er viktig at du bruker tid på å lære deg hvordan du kan forkorte fødselen og å redusere smertene på en naturlig måte. God forberedelse gir trygghet og følelse av mestring og det vil garantert gi deg en bedre fødselsopplevelse samtidig som du vil gi barnet ditt den beste ankomst til vår verden.

Kom å få en GRATIS informasjonstime og finn ut hva vi sammen kan gjøre for at du skal få din optimale fødselserfaring.

Mimba

Dette innlegget ble publisert i Mimba. Bokmerk permalenken.